Al jong had Trijnie belangstelling voor alles wat met merklappen en ander schoolhandwerk heeft te maken. De handwerklessen op de Lagere School en thuis vond zij prettig. Trijnie is geboren in 1939 in Zoutkamp. De eerste handwerklessen kreeg zij daar in de 1e en 2e klas van haar tante mevrouw G.F. van der Ploeg- van Oosterom.
Toen Trijnie niet meer werkte is ze zich meer in het handwerken gaan verdiepen. Het begon met de schoolmerklappen van haar grootmoeder en moeder. Een schoolmerklap is een op stramien geborduurde lap met een alfabet, een cijferreeks en de persoonlijke gegevens van de maakster. Er werd vaak rood borduurkatoen gebruikt. De maakster is niet echt creatief, maar wel ambachtelijk bezig. Door de keuze van de stof, de garens, en de patronen kon zij een persoonlijke invulling aan haar werkstuk geven.
In 1878 werd: “Nuttige Handwerken” op de Lagere School een verplicht vak. Dit bleef zo tot de invoering van de Basisschool in 1985. Er is toen een periode afgesloten waarin meisjes veel technieken moesten leren. Daarom vind Trijnie het interessant om zoveel mogelijk voorwerpen, boekjes, schriften enz. over handwerken uit deze voorbije periode te verzamelen.
In het Textieljaar 2000 heeft Trijnie in Noord-Groningen in de gemeente De Marne een onderzoek gedaan naar schoolmerklappen. Trijnie zal u er tijdens de lezing over vertellen. Dit onderzoek resulteerde in de uitgave van een boekje en een tentoonstelling in de borg Verhildersum bij Leens. Daarna heeft Trijnie aan diverse tentoonstellingen meegewerkt.
De respons die Trijnie tijdens of na een lezing krijgt vind zij prettig. Er komen vaak dames of heren die haar een merklap, stoplap of ander schoolhandwerk laten zien. Trijnie nodig u uit uw oude merk- of stoplappen naar de bijeenkomst mee te nemen. Misschien kan zij u iets vertellen over de herkomst of over het behoud en beheer van uw lap.
Naast de Powerpoint-Presentatie zal Trijnie een aantal voorbeelden van merklappen meenemen om u te laten zien.
De entree is € 2,- incl. het eerste kopje koffie of thee.